Zašto je važno angažovati licenciranog agenta za nekretnine

 

Ukoliko nameravate da kupite ili prodate nekretninu, neki od vas će moguće imati dilemu da li angažovati agenta za nekretnine. Ako kojim slučajem odlučite da ne sarađujete sa agentom jer mislite da biste time uštedeli ili biste da budete “sam svoj majstor”, time biste ignorisali brojne prednosti angažovanja pouzdanog licenciranog agenta za nekretnine.

Evo glavnih razloga zašto vam je potreban agent za nekretnine.

 

 

  • Agenti za nekretnine imaju u vidu vaše želje i potrebe

Agent za nekretnine će svakako kao prioritet postaviti klijentove zahteve i cilj koji realizacijom posla želi da postigne. Kupac će, na primer, izneti zahteve po pitanju lokacije i structure stana, ka o i ostalih poželjnih karakteristika. Međutim, ponekad može biti izazovno na tržištu pronaći nekretninu sa željenim karakteristikama u okviru raspoloživog budžeta.

Rad bez pomoći agenta za nekretnine znači da potencijalni kupac mora samostalno da sprovede neophodno istraživanje, razmatrajući različite opcije. Time preuzima na sebe pomalo zastrašujući zadatak da utvrdi koje raspoložive nekretnine u datom trenutku na dinamičnom tržištu mogu odgovarati računici.

I to naravno nije sve. Skriveni rizici vrebaju sa svih strana. Ono što neiskusnoj i neukoj osobi može delovati kao kupovina nekretnine iz snova, može zapravo biti potencijalna noćna mora. Posebno kada se pažljivo razmotri imovinsko-pravna komponenta, koja bi morala biti ključna. Zato ovaj zadatak može za kupca bez asistencije agenta postati nerešiva enigma. Naročito ukoliko se razmatra deo grada koji kupcu nije dovoljno poznat ili se kupac prvi put nalazi u toj ulozi.

Nemojte sebe izlagati ovom stresnom zadatku. Agent za nekretnine može efikasno da se uhvati u koštac sa svim potencijalnim problemima, praveći uži izbor na osnovu vaših preferencija. Agent je upoznat sa dostupnim nekretninama na tržištu i može pronaći opcije koje odgovaraju vašim potrebama i finansijskim mogućnostima.

 

  • Agenti najbolje poznaju tržište

Agenti za nekretnine najbolje razumeju trenutne tržišne uslove i trendove, te mogu biti od velike koristi kupcima nekretnina, ali i onima koji razmatraju prodaju. Oni poznaju tržište po mikrolokacijama, što je značajno i za kupce i za prodavce.

Kvalitetni agenti su dobro upoznati sa svim aspektima tržišta nekretnina. Na primer, koja naselja su zabeležila značajan porast tržišne vrednosti o datom periodu. Oni takođe znaju da ocene koje nekretnine imaju najviše potencijala ili uporede koje su prosečne cene po kvadratu sličnih nekretnina. Sve ovo će potencijalnom kupcu ili prodavcu pomoći da donese najbolju odluku za sebe i svoju porodicu.

 

  • Agenti su umreženi sa svojim kolegama

Agenti za nekretnine imaju široku profesionalnu mrežu i neretko poznaju one koji mogu biti uključeni u proces kupoprodaje nekretnine. Oni sarađuju sa svojim kolegama iz drugih agencija, javnim beležnicima, investitorima, bankarima i drugim učesnicima u postupku, na osnovu ranijih uspešnih poslovnih interakcija. Na primer, ono što jedan agent nema u svojoj ponudi, možda upravo ima njegov kolega. Bez saradnje posao sa nekretninama je nezamisliv.

Ova prednost angažovanja agenta za nekretnine je značajna za svakoga ko želi da kupi ili proda nekretninu.

 

  • Agenti mogu da uoče potencijalne probleme sa imovinom

Kada dođe vreme za prodaju nekretnine, vlasnici nekretnina moraju da se postaraju da je nekretnina u optimalnom stanju kako bi privukli pažnju više interesenata. Kupci nekretnina takođe traže nekretnine u stanju koje ne bi iziskivalo obimne popravke i renoviranje (osim ako je upravo to namera kupca, ali o tome nekom drugom prilikom). Međutim, u oba slučaja, često postoje stavke koje možete propustiti, a koje mogu dovesti do potencijalnih opasnosti.

Profesionalni agenti su obučeni da identifikuju potencijalne probleme, kao što su imovinsko-pravni problemi, problemi sa grejanjem, bukom, zagađenjem i slično. Naravno da je u nekim slučajevima neophodno čuti mišljenje stručnjaka iz određene oblasti (npr. građevinca, arhitekte), ali će vam vešti agent na tako nešto na vreme ukazati.

U svakom slučaju, vaš agent za nekretnine vas može poštedeti stresa i uštedeti mnogo novca u budućnosti.

 

  • Agenti za nekretnine daju važne smernice u vezi kupoprodajne cene

Važno je da ostanete u okviru svog budžeta kada kupujete nekretninu i da budete realni u pogledu vrednosti vase nekretnine kada je prodajete. Iako možda imate predstavu o tome koliko vaša nekretnina potencijalno vredi, postoje i faktori koje biste morali da uzmete u obzir, a koji utiču na tržišnu vrednost. Na primer, stanje objekta, spratnost, postojanje lifta, terase, blizina javnog prevoza, itd.

Emocije mogu značajno uticati na vaše objektivno rasuđivanje, što dovodi do precenjivanja stvarne vrednosti vaše imovine. Takođe, neki prodavci mogu da potcene svoje nekretnine zbog neupućenosti i nedovoljnog razumevanja stanja na lokalnom tržištu. Jedini način da pravilno odredite vrednost nekretnine je konsultovanje sa profesionalcem, koji će dati objektivnu procenu.

Većina agenata za nekretnine će imati sposobnost i znanje da nakon brzog pregleda pravilno procene nekretninu. Laik može da prikupi informacije o traženim cenama sličnih nekretnina u oglasima, ali agent sa iskustvom će znati da li su te nekretnine precenjene ili potcenjene. Cene iz oglasa su neretko “spisak lepih želja”.

Agent takođe može pružiti uporednu analizu tržišta, kako bi pomogao u proceni. Ova ključna prednost pomaže prodavcima da kreiraju realnu cenu koja bi privukla više kupaca i koja bi dovela do realizacije u razumnom roku. Takođe pomaže kupcima da naprave pravu strategiju kada je u pitanju davanje ponude.

 

  • Agenti su vešti pregovarači

Da bi kupac ili prodavac postigao svoj cilj, mora imati dobre komunikacijske i pregovaračke veštine. To je još jedan razlog da se angažuje agent za nekretnine.

Vešt agent će proceniti kada treba pritisnuti, a kada popustiti u pregovorima. Oni znaju kako da se nose sa drugom stranom, ali i sa svojim klijentom. Pojedini pregovori znaju biti poput partije šaha. Između ostalog, agent pomalo treba biti i psiholog, jer će u nekim situacijama raditi i sa strankama sa kolima nije lako naći zajednički jezik.

 

  • Agenti će vas rasteretiti po pitanju papirologije

Na kraju, ali ne kao najmanje važno. Iako se ide u pravcu digitalizacije brojnih servisa, bez sumnje kupoprodaju nekretnine i dalje prati mnogo papirologije, od koje će vas boleti glava. Ovo naročito važi za kupovinu uz pomoć stambenog kredita ili kupovinu nekretnine pod hipotekom.

U toku celog postupka agent za nekretnine će vam pomoći oko papirologije, i što je najvažnije, uveriće se da je sve u najboljem redu. Pružiće odgovore na sva vasa pitanja i time omogućiti da budete u toku i da relaksiranije pristupate svakoj fazi postupka.

 

 

 

 

Napomena: Ovaj članak, stavovi i/ili preporuke koje sadrži, su isključivo u informativne svrhe. Tekstovi sadržani u Blogu ne treba da se tumače kao pravni, poslovni, investicioni, poreski ili slični saveti. Autori neće biti odgovorni ni na koji način za bilo kakvu eventualnu štetu koju je pretrpelo lice kao rezultat primene sadržaja u ovim člancima ili odluke donete na osnovu sadržaja članaka.

Nenad Pavlovic