Vodič za kupovinu vikendice

Svi smo se u poslednjih nekoliko godina uverili u to koliko posedovanje vikendice može biti od značaja savremenom gradskom čoveku. Kupovina vikendice je investicija koja zahteva pažljivo razmatranje i stručnu pomoć. Postoje različiti faktori koje treba uzeti u obzir pre kupovine. Ulaganje u kupovinu vikendice može se smatrati mudrom odlukom, jer kupcu pruža ličnu (moguće i finansijsku) korist.


Prvo i najvažnije, vikendica pruža prostor za opuštanje i beg od užurbanosti svakodnevnog života u velikom gradu. Tehnološki razvoj i razvoj saobraćajne infrastructure omogućava nam učestalije i dugotrajnije boravke van grada. Pored toga, posedovanje vikendice može da omogući ostvarivanje prihoda od zakupa kada je ne koristite za svoje potrebe. Takođe, vikendice se često nalaze na poželjnim mestima za odmor, te je verovatno da će njihova tržišna vrednost vremenom rasti. To ih čini dobrom dugoročnom investicijom.Procena vaših potreba i budžeta

Pre nego što uđete u proces kupovine vikendice, neophodno je proceniti svoje potrebe i raspoloživ budžet. Ovaj korak će vam pomoći da odredite koju lokaciju, okvirnu kvadraturu i tip vikendice, kao i površinu placa tražite.

Razmislite ko i na koji način će koristiti vikendicu. Da li je cilj isključivo porodično uživanje i okupljanje prijatelja ili je cilj komercijalan.

Zatim utvrdite okviran budžet. Uzmite u obzir ne samo kupovnu cenu već i druge troškove kao što su porez na prenos apsolutnih prava, porez na imovinu, bankarski i agencijski troškovi, troškovi održavanja. Morate biti realni u pogledu onoga što možete priuštiti kako biste izbegli veliko finansijsko opterećenje.Angažovanje agencije za nekretnine

Sada kada ste obavili pripreme i imate jasnu predstavu o lokaciji koja vam je interesanta, vreme je da potražite savet stručnjaka za nekretnine. Angažovanje licenciranog agenta za nekretnine može biti dragoceno u pronalaženju vikendice kakvu ste zamislili. Izbegavajte prodavce koji sami prodaju svoje nekretnine, u sve se razumeju i nikakva im stručna pomoć nije potrebna. Iza takvog stava neretko postoji skriveni razlog.

Profesionalac za nekretnine će imati saznanja o lokalnom tržištu i može vam pružiti stručne savete na osnovu vaših potreba. Oni će vam pomoći da sva potrebna papirologija bude uredno završena i da bez dodatnog stresa prođete kroz proces pregovaranja i kupovine. Tokom konsultacija sa licenciranim agentom za nekretnine, obavezno saopštite svoj budžet i specifične zahteve koje imate. Ovo će agentu omogućiti da suzi pretragu i uštedi vam vreme.

Traženje saveta od profesionalaca za nekretnine koji poznaju dinamiku tržišta može vam pomoći da vremenom obezbedite povraćaj vaše investicije i profit.Upoznavanje lokacije

Lokacija koju odaberete će u velikoj meri uticati na celokupno iskustvo i uživanje u vašoj vikendici.

Počnite tako što ćete odrediti geografsku oblast u kojoj biste želeli da se nalazi vaša vikendica. Uzmite u obzir faktore kao što su blizina vašeg prebivališta, saobraćajnu povezanost i tip okruženja koje želite. Da li želite da budete npr. blizu reke ili jezera, na planini ili u etno okruženju? Proverite dostupnost rekreativnih aktivnosti, kao što su vožnja biciklom, pecanje, planinarenje ili skijanje, u zavisnosti od vaših interesovanja. Blizina popularnih turističkih destinacija i osnovnih sadržaja može značajno uticati na vrednost imovine u perspektivi. Takođe treba razmotriti potencijal razvoja tog regiona.

Drugo, proverite razvijenost komunalne infrastrukture: putevi, električna energija, voda (vodovod ili bunarska), kanalizacija (gradska ili septička jama), mobilna i internet konekcija, itd.

Treći važan aspekt je bezbednost. Upoznajte se sa vremenskim uslovima i svim potencijalnim opasnostima po životnu sredinu koje mogu uticati na odabranu lokaciju. Na primer, kako će pristup izgledati tokom zimskih meseci, da li je područje seizmički aktivno ili da li se u neposrednoj blizini nalazi divlja deponija ili prljava industrija.Održavanje vikendice nakon kupovine

Kada budete uspešno okončali proces kupovine vikendice, važno je istu održavati. Pravilno održavanje ne samo da obezbeđuje dugovečnost vaše vikendice, već i uvećava vrednost vaše investicije.

Pravovremeno rešavanje ovih problema može sprečiti njihovo prerastanje u značajnije probleme. Ukoliko vam druge obaveze to ne dozvoljavaju, razmislite o angažovanju osobe koja je stalno prisutna na konkretnoj lokaciji i koja će se postarati da je sa vikendicom sve u redu. Vikendicu je neophodno obilaziti, pokositi travu u dvorištu, orezati drveće, očistiti oluke, tokom zime sprećiti zamrzavanje vode u cevima, proveriti da li je bilo nepredviđenih kvarova na instalacijama, krovu i slično. Pored toga, instalacija neke vrste sigurnosnog sistema je preporučljivo.

Ako svoju vikendicu koristite za izdavanje, uredan i dobro opremljen prostor, uz odgovarajuće prateće sadržaje, privući će potencijalne zakupce.
Zaključak

Imajte u vidu da je svaka vikendica jedinstvena i da se vaše potrebe i sklonosti mogu biti specifične. Odvojite vreme da istražite različite opcije i razmotrite sve navedene faktore, uz obavezno angažovanje licenciranog agenta za nekretnine. Ovo će omogućiti da pronađete vikendicu koja ispunjava vaša očekivanja.

Na kraju, ali ne i kao najmanje važno. Potrudite se da vaša vikendica postane utočište u kojem ćete stvarati nezaboravne uspomene u godinama koje dolaze!

Napomena: Ovaj članak, stavovi i/ili preporuke koje sadrži, su isključivo u informativne svrhe. Tekstovi sadržani u Blogu ne treba da se tumače kao pravni, poslovni, investicioni, poreski ili slični saveti. Autori neće biti odgovorni ni na koji način za bilo kakvu eventualnu štetu koju je pretrpelo lice kao rezultat primene sadržaja u ovim člancima ili odluke donete na osnovu sadržaja članaka.

Nenad Pavlovic

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms