Uobičajene zablude pri kupovini nekretnine

Kao posrednici u prometu nepokretnosti sa iskustvom, u praksi smo nailazili na savete sa raznih strana koji su možda dobronamerni, ali koji nisu uvek tačni ili korisni. Navešćemo samo neke koji se tiču kupovine nekretnine.„Uvek treba da date nisku ponudu za početak pregovora”

Iako je važno pregovarati i pokušati da dogovorite najbolju moguću cenu, preniska ponuda može da odbije prodavca i zatvori vam vrata pregovora. Važno je da razumete lokalno tržište i realnu vrednost nekretnine za koju ste zainteresovani. Upravo u tome vam može najviše pomoći vaš licencirani agent za nekretnine. Fer i razumna ponuda može vam pomoći da se istaknete kao ozbiljan kupac i povećate svoje šanse da postignete konačni dogovor sa prodavcem.„Tražite nekretninu na proleće”

Iako su prolećni meseci tradicionalno najprometniji period za tržište nekretnina, to nije uvek najbolje vreme za kupovinu. Kupovina nekretnine van sezone često može rezultirati boljom pogodbom usled manje konkurencije.„Kupite najveću kvadraturu koju možete priuštiti”

Iako je primamljivo kupiti najveću i najupečatljiviju nekretninu koji možete priuštiti, važno je razmotriti da li je to mudra finansijska odluka. Veća kvadratura često donosi veće troškove održavanja i troškove komunalnih usluga, kao i veće poreze. Važno je uzeti u obzir svoje dugoročne finansijske mogućnosti.„Kupite nekretninu kojoj ne treba ulaganje”

Iako vam nekretnina odmah spremna za useljenje sigurno može uštedeti vreme i novac na renoviranju, to nije uvek najbolja opcija. Uzmite u obzir vaše lične preferencije i budžet kada odlučujete da li ćete kupiti nekretninu spremnu za useljenje ili zrelu za renoviranje.„Tražite makar i najlošiju kuću, ali u najboljem kraju”

Ovaj savet sugeriše da biste trebali dati prednost lokaciji u odnosu na stanje nekretnine. Međutim, kupovina nekretnine koja je u lošem stanju može biti rizičan i skup poduhvat. Posebno ako niste spremni za neplanirane troškove i da se posvetite majstorima. Važno je odmeriti prednosti i nedostatke takve kupovine i razmisliti da li je vredno ulaganja.„Posrednik vam nije potreban u toku postupka kupovine”

Možete se okušati i biti “sam svoj majstor”, ali imajte u vidu da je u pitanju možda i najkrupnija investicija koju ćete imati u životu. Drugo, kupovina nekretnine je složen proces. Postoji mnogo razloga da angažujete licenciranog agenta za nekretnine, kao na primer poznavanje tržišta, pravna sigurnost, pregovaračke sposobnosti, itd.

Napomena: Ovaj članak, stavovi i/ili preporuke koje sadrži, su isključivo u informativne svrhe. Tekstovi sadržani u Blogu ne treba da se tumače kao pravni, poslovni, investicioni, poreski ili slični saveti. Autori neće biti odgovorni ni na koji način za bilo kakvu eventualnu štetu koju je pretrpelo lice kao rezultat primene sadržaja u ovim člancima ili odluke donete na osnovu sadržaja članaka.

Nenad Pavlovic

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms