Šta ne treba raditi pri prodaji kuće

 

Kada donesete odluku o prodaji kuće, važno je da se fokusirate na neophodne popravke i poboljšanja kako biste povećali njenu privlačnost potencijalnim kupcima. Samim tim utičete da ubrzate realizaciju, kao i na kupoprodajnu cenu. Međutim, postoje neke stvari koje možda nećete morati da popravljate pre nego što svoju kuću predate licenciranoj agenciji radi stavljanja na tržište.

Postoji niz tekstova u kojima se govori o poboljšanjima koja treba napraviti. Evo nekih primera šta ne treba popraviti prilikom prodaje kuće.

 

Ulaganja sa niskim povraćajem

Neka ulaganja u nekretninu, kao što je na primer izgradnja bazena ili nabavka vrhunskih uređaja ili komada nameštaja, možda neće rezultirati povraćajem uloženih sredstava prilikom prodaje. Važno je uzeti u obzir visinu ulaganja (kao i utrošeno vreme) u odnosu na potencijalno povećanje vrednosti vase nekretnine.

 

Manji estetski nedostaci

Mali estetski nedostaci kao što su ogrebotine na zidovima ili manja oštećenja na podovima možda nisu vredni popravljanja, jer je malo verovatno da će značajno uticati na tržišnu vrednost vaše nekretnine.

Prosečan kupac provede oko 15-30 minuta u kući tokom razgledanja. Kupci verovatno neće uočiti sve kozmetičke nedostatke i probleme. Usmerite novac i pažnju na predmete kojima je neophodna popravka i koji “upadaju u oči”.

 

Manji problemi sa električnim ili vodovodnim instalacijama

Ako instalacije funkcionišu kako treba, ostavite ih na miru. Nema razloga da se pronalaze problemi kada sve funkcioniše kako treba. Naravno, to ne znači da treba kupcu da “uvalite” kuću koja ima opasne električne ili vodovodne probleme.

 

Personalizovani dekor

Iako je važno da temeljno očistite i depersonalizujete svoju nekretninu pre oglašavanja prodaje, ne morate nužno da uklonite sav svoj dekor. Nekoliko stilskih komada, umetničkih slika ili fotografija, ukrasnih vaza, interesantnih lampi ili biljaka, zapravo može pomoći potencijalnim kupcima da zamisle sebe u tom prostoru.

 

Tepisi i staze

Tepisi i staze su stvar ukusa koji se može menjati od jednog kupca do drugog. Ako imate stariji tepih, bolje je da angažujete profesionalno čišćenje nego da uložite novac u zamenu tepiha. Zamenite stari tepih ako postoje mrlje koje nije moguće ukloniti i koje bi pokvarile utisak o kući kod potencijalnog kupca.

 

Uređenje dvorišta

Iako je privlačnost dvorišta važna, ne morate da ulažete u veliki projekat uređenja dvorišta pre nego što prodate svoju kuću. Osnovno održavanje, kao što je košenje travnjaka, orezivanje drveća i šišanje žive ograde, može biti sasvim dovoljno.

 

 

Na kraju, ali ne i kao najmanje važno. Konsultujte se sa licenciranim agentom za nekretnine oko toga koje popravke i poboljšanja će doprineti najviše prilikom prodaje vase kuće. Uštedećete dragoceno vreme, trud i novac.

 

 

 

Napomena: Ovaj članak, stavovi i/ili preporuke koje sadrži, su isključivo u informativne svrhe. Tekstovi sadržani u Blogu ne treba da se tumače kao pravni, poslovni, investicioni, poreski ili slični saveti. Autori neće biti odgovorni ni na koji način za bilo kakvu eventualnu štetu koju je pretrpelo lice kao rezultat primene sadržaja u ovim člancima ili odluke donete na osnovu sadržaja članaka.

Nenad Pavlovic