Kako uvećati vrednost stana

 

 

Uvećanje vrednosti stana može biti pametna strategija ukoliko planirate da ga prodate u bliskoj budućnosti. Sledi nekoliko saveta kako da uvećate vrednost svog stana i učinite ga primamljivijim potencijalnim kupcima.

 

 

Renoviranje

 

Nećemo biti previše inventivni ukoliko bismo rekli da je najefektniji način uvećanja vrednosti stana – da ga renovirate. To može uključivati potpuno renoviranje ili delimično (renoviranje kuhinje ili kupatila, postavljanje novih podova, zamena unutrašnje i spoljašnje stolarije, zamena starih uređaja, itd). Ovo “podmlađivanje” može učiniti vaš stan atraktivnijim za potencijalne kupce ili zakupce. Istovremeno će povećati njegovu funkcionalnost i udobnost.

 

Savetujemo da pre ovakvog ulaganja napravite kalkulaciju kako biste bili sigurni da će se uloženo vratiti (i doneti dodatnu zaradu). Nekada je isplativije i jednostavnije prepustiti ovakve poduhvate budućem kupcu.

 

 

Manje intervencije

 

Detalji i prvi utisci su važni. Čak i neznatno ulaganje u cilju poboljšanja privlačnosti vašeg stana može napraviti razliku u njegovoj vrednosti. Ovo može uključivati krečenje zidova, dodavanje biljaka i cveća, farbanje stolarije i slično. Detaljno čišćenje stana je obavezno kako bi nekretnina dočekala potencijalne kupce u najboljem mogućem svetlu, a ne košta mnogo.

 

 

Poboljšavanje energetske efikasnosti

 

Energetski efikasniji stan može ne samo da vam uštedi novac na računima za komunalne usluge, već može i povećati njegovu vrednost na tržištu. To može uključivati ugradnju energetski efikasnih prozora i vrata, dodatnu izolaciju zidova i krovova, zamenu starih uređaja energetski efikasnim modelima, ugradnju solarnih panela i slično.

 

Aktuelni propisi u Srbiji predviđaju obavezu svih stambenih zgrada da poseduju energetski pasoš najkasnije do 2033. godine, što će nakon toga postati neophodan uslov da bi se nepokretnost mogla prometovati. Takođe, lokalne samouprave odobravaju subvencije u ove svrhe, jer je većina objekata u Srbiji energetski neefikasna.

 

 

Da zaključimo. Uvećanje vrednosti vašeg stana zahteva pažljivo planiranje, ali se itekako može isplatiti na duže staze. Poboljšanjem funkcionalnosti, privlačnosti i energetske efikasnosti možete učiniti svoj stan atraktivnijim za potencijalne kupce ili zakupce i povećati njegovu tržišnu vrednost. Pametnim ulaganjem povećaćete kupoprodajnu cenu i uticaćete na vreme potrebno za realizaciju prodaje.

 

 

 

 

Napomena: Ovaj članak, stavovi i/ili preporuke koje sadrži, su isključivo u informativne svrhe. Tekstovi sadržani u Blogu ne treba da se tumače kao pravni, poslovni, investicioni, poreski ili slični saveti. Autori neće biti odgovorni ni na koji način za bilo kakvu eventualnu štetu koju je pretrpelo lice kao rezultat primene sadržaja u ovim člancima ili odluke donete na osnovu sadržaja članaka.

Nenad Pavlovic